Bitcoinin hinnat vuonna 2020: Tässä mitä tapahtui

Monista syistä vuosi 2020 tulee olemaan suuri tulevissa taloushistoriaoppaissa.

Tänä vuonna talouden tuotanto laski suurimman masennuksen jälkeen, mikä on suurinta rahapainatusta Yhdysvaltain keskuspankin 107-vuotisessa historiassa koronaviruspandemian, aikakausien siirtymisen etätyöhön ja raakaöljyn futuurien negatiivisten hintojen takia.

Ehkä yhtä tärkeänä rahapolitiikan virstanpylväiden vuonna 2020 ensimmäiset todelliset merkit pankit, rahanhoitajat, vakuutusyhtiöt ja yritykset alkoivat omaksua nopeasti kasvavat kryptovaluuttojen ja digitaalisten omaisuuserien markkinat.

Satoshi Nakamoto -nimellä toimiva avoimen lähdekoodin ohjelmoija suunnitteli bitcoinin (BTC, + 7,35%) 11 vuotta sitten, ensimmäisen kryptovaluutan. Se rakennettiin salauspohjaisen „blockchain“ -verkon päälle, joka pystyi tukemaan vertaisverkkoihin perustuvaa sähköistä maksujärjestelmää, joka ei olisi minkään yksittäisen henkilön, yrityksen tai hallituksen valvonnassa.

Vuoden alussa bitcoinia pidettiin edelleen eräsijoituksena, jota miljardööri-sijoittaja Warren Buffettin kaltaiset halveksivat sillä, ettei sillä ole „arvoa“. Vuoden loppuun mennessä bitcoinin arvo on kuitenkin lähes nelinkertaistunut, saavuttaen kaikkien aikojen korkeimman tason, joka on yli 28 000 dollaria, ja työntynyt suurten sijoittajien ja Wall Street -yritysten keskustelujen keskipisteeseen.

Jotkut bitcoin-kannattajat näkivät kryptovaluutan ja sen taustalla olevan lohkoketjuverkoston onnistumisen maamerkkiteknologian validoinnina, joka voi muuttaa talouden ikuisesti.

Mutta mikä muutti bitcoinin hintapolkua vuonna 2020, oli sen kasvava suojaus mahdolliselta valuutan heikentymiseltä, joka saattaisi tulla biljoonista dollareista koronavirukseen liittyvistä elvytysmaksuista keskuspankeilta ja hallituksilta ympäri maailmaa.

Opinnäytetyö johtuu bitcoinin tarjonnan kovakoodatuista rajoituksista, jotka on ohjelmoitu taustalla olevaan lohkoketjuun. Toisin kuin valtion valuutat, joita keskuspankkiirit voivat laskea liikkeelle subjektiivisesti ja milloin tahansa, vain 21 miljoonaa bitcoinia voidaan koskaan luoda.

Ja bitcoinin kasvava omaksuminen makrotalouden suuntauksiin perustuvana omaisuutena tarkoitti sitä, että se tarjosi sijoittajille ja analyytikoille yhtä hyvän prisman kuin millä tahansa, jonka kautta he voisivat tarkastella vuoden monumentaalista taloudellista kehitystä ja nopeasti muuttuvaa finanssimaisemaa.

Vuosina ennen COVID-19 -hittiä matalat korot ja Yhdysvaltain dollarin hallituskausi globaalina varantovaluuttana antoivat Yhdysvaltain hallitukselle ja sen yrityksille mahdollisuuden kerätä raskasta velkakuormaa, jota monet tarkkailijat varoittivat kestämättömäksi. Pandemian jälkeen viranomaiset reagoivat siihen, mitä yksi johtavista taloustieteilijöistä kuvaili „sotakoneeksi“: keskuspankki, joka on halukas rahoittamaan Yhdysvaltain hallituksen hätäapupaketteja – ja budjettivajeita – biljoonilla dollareilla.

Lopulta markkinat osakkeista joukkovelkakirjoihin tarttuivat odottamaan, että kannustimia annettaisiin määrinä, joita tarvitaan pitämään sijoittajat kärsimästä tarpeeksi syviä tappioita luottamuksen heikentämiseksi ja talouden elpymisen kaventamiseksi. Kun kansalliset viranomaiset ja rahapoliittiset päättäjät lupasivat yhä enemmän kannustimia, bitcoinin hinta nousi.

Salausvaluutan ylittäminen kaiken läpi houkutteli lopulta suurten perinteisten rahoitusalan toimijoiden, kuten JPMorgan Chase, BlackRock, AllianceBernstein, Morgan Stanley ja Tudor Investment, huomion, joka vastasi ostamalla miljardeja dollareita aiemmin pilkatusta omaisuudesta ja imartelemalla sitä nousevilla tutkimusraporteilla.

Olipa syy-yhteys tai korrelaatio tai pelkkä toiveikas ajattelu, bitcoin-markkinat, joita pitkään pidettiin epävakauden ja rajoittamattoman keinottelun kasvualustana, näyttivät nousevan vuonna 2020 lähes jokaisen uuden otsikon kanssa.

Bitcoinin tarina vuonna 2020 saattaa olla klassinen tarina siitä, kuinka uusi tekniikka syntyy reunalla, voittaa vähitellen muutaman hyvin kallistuneen ja arvostetun rahanhoitajan huomion ja sitten yhtäkkiä muu Wall Streetin pyyhkäisee, ilmoitettuna seuraava raja tajuille sijoittamiselle ja nopeille voitoille.

Tammi-helmikuu: Bitcoin-markkinat kamppailevat keskittymisen suhteen, kun kysymykset pyörivät Yhdysvaltain dollarin määräävästä asemasta.

Triljoonat dollarit rahapainatusta tänä vuonna keskuspankin ja muiden keskuspankkien toimesta ovat herättäneet bitcoinin käytön suojauksena sekä kryptovaluuttamarkkinoiden että perinteisen rahoituksen sijoittajien valuuttavähennyksiltä.

Mutta jo ennen kuin pandemiaan liittyvä talouden elvytys osui maailmanmarkkinoille, ekonomistit spekuloivat jo avoimesti, voisiko Yhdysvaltain dollari selviytyä vielä vuosikymmenen ajan maailman hallitsevana valuuttana kansainvälisissä maksuissa ja valuuttavarannoissa.

Historiallisesti suuret maailmantapahtumat ja geopoliittisen voimatasapainon muutokset ovat aina johtaneet siihen, että yksi valuutta on syrjäyttänyt toisen maailman tärkeimpänä kaupankäyntivälineenä, kirjanpitoyksikkönä ja arvon säilyttäjänä. Yhdysvaltain dollari oli noussut maailman johtavaksi valuutaksi 1900-luvun alussa, kun se otti haltuunsa velkaantuneelta Ison-Britannian punnalta. Vuosisata ennen sitä Ranskan keisari Napoleonin hyökkäys kumosi Hollannin guldenin.

Alkuvuodesta 2020 Kiinan ehdotetun digitaalisen valuutan nähtiin olevan potentiaalinen uhka dollarin palautukselle, ja entinen Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney ehdotti „synteettistä hegemonista valuuttaa“, joka mahdollisesti tarjottiin „keskuspankin digitaalisten valuuttojen verkon kautta“ . ”

„Dollarin korvaamisesta globaalina varantovaluuttana on paljon keskustelua“, Yhdysvaltain PNC: n vanhempi kansainvälinen taloustieteilijä Bill Adams kertoi CoinDeskille vuoden alussa.

Yhdysvaltain valuutta näytti kuitenkin vahvalta kuin koskaan, kun otetaan huomioon virkamiesten yhteenlaskettu dollarin osuus maailman valuuttavarannoista.

Ei kulunut kauan vuonna 2020, kun bitcoin-markkinat saivat tärinän – sen jälkeen kun yhdysvaltalainen drone-isku tappoi Iranin ylimmän komentajan tammikuun ensimmäisen viikon aikana, mikä lisäsi spekulaatiota, että geopoliittisen myllerryksen voimistuminen saattoi kannustaa kryptovaluuttaan. Bitcoin nousi 7 300 dollariin, kun analyytikot sanoivat, että se saattaa toimia kultaa muistuttavana turvasatamana, jonka arvon odotetaan säilyvän geopoliittisen tai taloudellisen epävakauden aikana.

Vaikka hintavoitot pysyivätkin, läppä hiipui pian uutisista ja kryptokauppiaat kääntyivät heidän mielestään olevan bitcoin-markkinoiden vuoden juhlatilaisuus – kerran neljässä vuodessa puolittuva, jossa uuden tarjonnan vauhti Bitcoin-verkon liikkeeseen laskemasta kryptovaluutasta leikataan 50%. Lohkoketjun taustalla olevaan ohjelmointiin koodatun prosessin odotettiin tapahtuvan toukokuussa.

Helmikuuhun edeltävässä kuukaudessa Google-haut termillä „bitcoin puolittuminen“ oli kaksinkertaistunut korkeimmalle tasolleen vuodesta 2016, ja jotkut harrastajat jopa loivat erillisen verkkosivuston bitcoinblockhalf.com laskemaan jäljellä olevat päivät, tunnit, minuutit ja sekuntia, kunnes se tapahtui.

Kryptovaluutan lainanantajat ilmoittivat asiakkaiden toiminnan nopeutuvan, joissakin tapauksissa yli 10 kertaa suurempien pankkien, kuten JPMorgan Chase, ilmoittaman lainan kasvun. Kääntöpuoli oli Wall Streetin yrityksiä ja pankit olivat juuttuneet perinteiseen talouteen, jossa Yhdysvaltojen kasvu oli hidastunut 2,3 prosenttiin vuonna 2019 vuoden 2018 2,9 prosentista. (Vaikka talous hidastui, vasta käynnistetty futuurisopimus keskittyi Yhdysvaltoihin presidentinvaalit, jotka cryptocurrency exchange FTX aloitti helmikuun alussa, ehdotti, että Donald Trumpilla olisi 62% mahdollisuus voittaa.)

Bitcoin-kauppiaat, joista monet olivat jo kauan sitten poistaneet osakemarkkinat, liittyivät analyytikoiden ennusteisiin, joiden mukaan puolittaminen voi johtaa hintojen nousuun 90 000 dollariin tai enemmän.

Heillä ei tietenkään ollut aavistustakaan siitä, kuinka dramaattisesti seuraavien kuukausien tapahtumat muuttavat maailmantalouden näkymiä. Helmikuun loppupuolella kauppiaat näkivät selvästi, kuinka kaukana bitcoin oli turvasatamasta: Hinnat yhtäkkiä romahtivat Yhdysvaltojen osakkeiden rinnalla, kun viranomaiset kamppailivat maailmanlaajuisesti pysäyttämään koronaviruksen leviämisen Kiinan ulkopuolelle. Yhdysvaltain valtiovarainministeriön joukkolainat, joita pidetään perinteisenä turvasatamana, nousivat. Niin teki kulta.

Bitcoin ei ole „sama kuin omistaa valtiovarainministeriö, eikä sama kuin kullan omistaminen“, kryptovaluuttaanalyytikko Greg Cipolaro kertoi CoinDeskille 24. helmikuuta.

Jeff Dorman, salakeskeisen yrityksen Arca Funds sijoitusjohtaja Los Angelesissa, toi esiin mahdollisuuden erilliseen potentiaaliseen katalysaattoriin korkeammille bitcoin-hinnoille: Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan keventäminen koronaviruksen infektoimien markkinoiden stimuloimiseksi. Koska salausvaluutan lopullista toimitusta ohjasi lohkoketjun taustalla oleva ohjelmointi, keskuspankkiirit tai muut ihmiset eivät voineet paisuttaa sitä, perustelut menivät.

„En odota, että bitcoin käy kauppaa riskialttiina tai riskittöminä varoina“, hän sanoi. „Mutta pidemmällä aikavälillä kaikki, mikä on inflaatiota tai, toisin sanoen, devalvoi muita valuuttoja, vahvistaa bitcoinin ostovoimaa.“

Maaliskuu-huhtikuu: Koronavirus osuu talouteen, ja keskuspankki avaa rahan.

Analyytikko Cipolaro, joka työskentelee nyt kryptovaluuttaan keskittyvässä NYDIG-rahastossa, kertoi ymmärtävänsä jossain vaiheessa maaliskuun alkupuolella kuinka tuhoisa koronavirus voi olla maailmantaloudelle – ja alkoi kartoittaa mitä se voi tarkoittaa bitcoin-markkinoilla. Maailmanlaajuiset viranomaiset pyrkivät hillitsemään epätavallisen tarttuvaa ja tappavaa viruksen puhkeamista. Cipolaro jopa rakensi oman laskentataulukon seuratakseen tapausten määrän nousua.

Bitcoin, jonka hinnat olivat viiden kuukauden korkeimmillaan noin 10 500 dollaria helmikuussa, putosi alle 8 000 dollarin. Alun perin lasku ei näyttänyt olevan iso juttu tunnetusti epävakaista digitaalisten omaisuuserien markkinoista, varsinkin kun myös globaalit osakemarkkinat osuivat.

„Bitcoinmarkkinoilla on varmasti vähän pelkoa, mutta se ei ole mitään lähellä paniikkia, jota näemme Wall Streetillä tänään“, Mati Greenspan, kryptovaluuttoihin ja valuuttoihin erikoistuneen analyysiyhtiön, Quantum Economicsin perustaja, sanoi. tällä hetkellä.

Seuraavaksi tapahtui yksi nopeimmista ja syvimmistä myynneistä maailmanmarkkinoiden historiassa. 12. maaliskuuta bitcoin-hinnat laskivat 39% yhdessä päivässä, lopulta alimmillaan 3850 dollaria.

Kun osakkeet ja joukkovelkakirjat ovat myös mullistaneet, globaalit viranomaiset ryhtyivät toimintaan – päättäen estää rahoitusjärjestelmän jäätymisen, koska tällainen onnettomuus voi syventää taloudellisia vahinkoja tai heikentää edelleen sijoittajien, yritysjohtajien ja kotitalouksien luottamusta. Ensinnäkin vastaus tapahtui biljoonien dollareiden stimulaation muodossa, jonka keskuspankki, Euroopan keskuspankki, Japanin keskuspankki ja viranomaiset ympäri maailmaa pumpasivat markkinoille.

Tarkoituksena oli, että omaisuuserien hinnat pauhuivat. Ja niin teki bitcoin. Huhtikuun loppuun mennessä kryptovaluutta oli yli kaksinkertaistunut noin 8600 dollariin.

Silloin kryptovaluutta-aloitusyritykset alkoivat saada puheluita Wall Streetiltä. Bitcoin, jonka lopullinen tarjonta on rajoitettu 21 miljoonaan taustalla olevan lohkoketjuverkoston ohjelmasuunnittelussa, sai isot sijoittajat uuden ilmeen potentiaaliseksi suojaukseksi keskuspankin rahatulostusta ja valuutan alentamista vastaan. Ajatuksena oli, että se voisi toimia modernina ja teoreettisesti kannettavammana kultaisena versiona.

„Saan puheluja todellisilta suurilta sijoittajilta, joita emme ole koskaan ennen nähneet sanomalla:“ Kerro minulle tästä bitcoinista „, Michael Novogratz, kryptovaluuttayhtiön Galaxy Digitalin toimitusjohtaja, kertoi CNBC: lle 2. huhtikuuta.

Taloustieteilijät kamppailivat kysymyksen kanssa siitä, voisivatko deflaatiovoimat ylittää kaikki inflaatiopulssit, koska koronavirukseen liittyvät lukkiutumat saattavat heikentää kuluttajien ja yritysten kysyntää – dynaaminen tekijä, joka usein laskee hintoja. Vielä laajemmalla tasolla finanssihistorioitsijat sytyttivät uudelleen keskustelut siitä, voisiko uusi kriisi saada aikaan muutoksen dollarin hallitsemassa globaalissa rahajärjestyksessä, kuten Bretton Woodsin sopimus toisen maailmansodan loppupuolella.

„En sulkisi pois mitään tässä vaiheessa“, Markus Brunnermeier, Princetonin yliopiston taloustieteen professori, joka on neuvonut Kansainvälistä valuuttarahastoa, New Yorkin keskuspankkia ja Euroopan järjestelmäriskikomiteaa, kertoi CoinDeskille maaliskuun lopulla.

Stephen Cecchetti, joka johti rahapolitiikka- ja talousosastoa Kansainvälisen järjestelypankin keskuksessa Baselissa, Sveitsissä 2010-luvun alkupuolella, esitti avainkäsitteen, joka on piiloutunut bitcoin-markkinoiden kommenteissa siitä lähtien: Syvän myllerryksen aikana keskushallinnon olettama pankkien riippumattomuus jätetään suurelta osin huomiotta, mikä sallii rahapainamisen julkisen talouden alijäämien rahoittamiseksi hätäavustusmenojen vuoksi. „Keskuspankin on oltava osa sotakoneita“, Cecchetti, nyt kansainvälisen taloustieteen professori Brandeisin yliopistossa, kertoi CoinDeskille.

Dynaaminen auttaa selittämään, miksi bitcoin usein kääntyi tänä vuonna perinteisten markkinoiden rinnalle riippuen Washingtonin uudesta, uudesta neuvottelusta uusista valtion rahoittamista elvytyspaketeista.

Noin 10 kuukautta koronaviruspandemian iskiessä maailmanmarkkinoille ja talouteen, keskuspankki käyttää edelleen juuri painettua (sähköistä) rahaa Yhdysvaltain valtiovarainministeriöiden ja valtion tukemien asuntolainojen ostamiseen, tällä hetkellä 120 miljardin dollarin kuukaudessa.

Tällöin keskuspankki rahoittaa epäsuorasti Yhdysvaltain hallituksen budjettivajetta, joka kasvoi ennätyksellisen 3,1 biljoonaan dollariin 30. syyskuuta päättyneellä tilikaudella, mikä on yli kaksinkertainen edelliseen 1,4 biljoonan dollarin ennätykseen vuonna 2009. Kongressin budjettitoimisto on ennustaa 1,8 biljoonan dollarin alijäämän kuluvalle tilikaudelle ja pysyvän yli biljoonan dollarin vuosittain vuoteen 2030 mennessä. Yhdysvaltojen julkinen velka, joka alkoi vuonna 2020 jo 23 biljoonalla dollarilla, on nyt noussut noin 27 biljoonaan dollariin, ja jotkut joukkolainamarkkinoiden analyytikot ennustavat, että keskuspankki saattaa joutua pitämään rahapolitiikkaa epätavallisen löyhänä tulevina vuosina – vain jotta valtiovarainministeriöllä olisi varaa korkomaksuihin.

Maaliskuussa ja huhtikuussa liikkeelle saatu dynaaminen toimintakehotus rohkaisee edelleen useampia puheluita salaustoiminnan aloittajille Wall Streetiltä. Aiemmin tässä kuussa Bank of America julkaisi kyselyn rahastonhoitajista, joka osoitti, että „pitkä bitcoin“ oli yksi „tungetuimmista kaupoista“ maailmanmarkkinoilla sekä „long tech“ ja „short dollar“.

„Vuoden 2020 aikana monet laitokset ovat alkaneet kannattaa bitcoinia“, kryptovaluuttaanalyysiyhtiö Coin Metrics kertoi raportissa. „Yksi yleisimmin mainituista syistä tälle sävymuutokselle on kasvava kertomus, jonka mukaan bitcoin voisi toimia hyvänä suojana inflaatiota vastaan.“

Toukokuu: Bitcoinin “ puolittaminen “ osoittaa olevansa tylsää markkinoilla, mutta voittaja markkinapsykologiassa.

Toukokuun saapuessa Bitcoin-verkon tuleva „puolittuminen“ tuntui jälkikäteen verrattuna koronaviruksen jyrkkään taloudelliseen maksuun.

Se oli kaikki hyvin teknistä, mutta prosessi menisi noin tältä: Kun lohkoketju merkitsi 630 000. tietolohkonsa, verkon kannattajille – nimeltään „kaivostyöläisille“ – myönnetyn uuden bitcoin-liikkeeseenlaskun vauhti puolittui. Erityisesti liikkeeseenlasku putosi noin 6,25 bitcoiniin noin 10 minuutin välein viimeisen nelivuotiskauden aikana vallinneesta 12,5 bitcoinin keskimääräisestä leikkeestä.

Yleisesti ottaen yllätyksiä oli odotettavissa vähän, koska kaikki yksityiskohdat oli määritelty verkon alussa. Mutta se oli asia: kryptovaluutan suunnittelun mukaan asioiden piti kulkea kuin kellokoneisto, mikä antoi ihmisille vain vähän liikkumavaraa subjektiivisuuden tai politiikan perusteella.

Kryptovaluuttamarkkinoiden analyytikot puhuivat puolittamisesta potentiaalisena katalysaattorina hintarallille; yksi saksalainen pankki oli mennyt niin pitkälle, että ennusti, että bitcoin-hinnat voisivat nousta 90 000 dollariin tai korkeammalle.

„Etsitkö hintoja yrittäessäsi 10000 dollarin tasoa spekulatiivisessa buzzissa, joka johtaa puolittumiseen“, Hongkongissa toimivan blockchain-sijoitus- ja kauppayrityksen Kenetic Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja Jehan Chu kertoi CoinDeskille huhtikuun lopulla.

CoinDesk jopa rakensi oman „Bitcoin Block Reward Halving Countdown“ -merkinnän suurten tapahtumien arvioidun ajan ja päivämäärän merkitsemiseksi. Kun kaikki tapahtuu maailmassa, puolittaminen otti salauksen sisäpiiriläisten geek-festin tunnelman. Jännitys johtui pääasiassa hintakaavioiden katsomisesta: Ajaisiko puolittuminen bitcoin-hintoja kuuhun?

Kuten kävi ilmi, puolittaminen tapahtui 11. toukokuuta ja osoittautui antimikraktiseksi melkein kaikilla tileillä. Zoomin kautta pidetyn CoinDeskin puolittavan lähtölaskennan talk-alan johtajien oli käytettävä aikaa teknisten keskustelujen avulla bitcoin-kaivostietokoneiden tulevaisuuden potentiaalista ja siitä, kuinka paljon verkon nopeus saattaa kiihtyä seuraavien neljän vuoden aikana.

Kun lohkoketjuverkko saavutti lopulta lohkonumeron 630 000, jokaisen odotettua hetkeä joku lähetti Twitteriin koodinpätkän, joka osoitti, että puolittuminen oli todella tapahtunut. Ympärillä oli joitain huzzaa, ja kaikki putosivat pois Zoom-huoneesta.

„Tämä on enemmän salausyhteisön loma kuin mikään muu“, sanoi Greenspan Quantum Economicsista asiakkaille osoittamassaan muistiossa.

Kuukauden aikana hinnat eivät koskaan nousseet paljon yli 9000 dollarin.

„Näemme töitä huhujen, tosiasioiden myynnistä“, Russell Shor, valuutanvaihto- ja kryptovaluuttakauppayrityksen FXCM vanhempi markkinoiden asiantuntija, sanoi sähköpostitse lähetetyissä kommenteissa.

Tyhjentävän buzzin alla oli kuitenkin loppiainen: Blockchain-verkko toimi täsmälleen suunnitellusti, eikä edes pahin talouskriisi sen jälkeen, kun suuri lama oli heittänyt sen pois kurssilta.

Lisäksi bitcoinin liikkeeseenlaskun nopeuden hidastuminen toi voimakkaan kontrastin keskuspankin ja muiden suurten keskuspankkien harjoittamaan rahapolitiikkaan.

Ihmisten keskuspankkiirit luottoaan tekivät kaiken voitavansa estääkseen maailman rahoitusjärjestelmän romahtamisen. Mutta dynaaminen tarkoitti, että bitcoin, kovalla koodauksella ja jatkuvasti pienenevällä tarjontakäyrällä, saattaa palvella sijoittajia turvakaivana Yhdysvaltain dollarin ja muiden valuuttojen heikentämistä vastaan.

Tämän korostamiseksi kiinalainen bitcoin-kaivosallas f2pool upotti viestilohkon nro 629999 blockchain-tietueeseen viestin: „NYTimes 09 / Apr / 2020 With $ 2.3T Injection, Fed’s Plan Exportss 2008 Rescue.“ Se oli edellisen kuukauden uutisartikkelin otsikko, jossa kuvataan Yhdysvaltain keskuspankin massiivinen rahanpainon jakso.

Coin Metrics, kryptovaluuttaanalyysiyritys, tarkasteli aihetta raportissaan tässä kuussa ja pani merkille, kuinka blockchainin neljän vuoden mittainen halventaminen voi tarjota luottamusta sijoittajille, jotka etsivät omaisuutta, johon ei sovelleta ihmisen harkintaa ja laadullisia arvioita.

„Puolittaminen tapahtuu neljän vuoden välein, kunnes 21 miljoonan bitcoinin tarjonnan yläraja on saavutettu“, analyytikot kirjoittivat. „Tämä tarkoittaa, että voimme projisoida hyvin tulevaisuuteen ja saada selvää siitä, miltä Bitcoinin inflaatio näyttää yhden, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua.“

Kesä-syyskuu: ‚DeFin kesä‘ alentaa bitcoinin hintoja, mutta paljastaa digitaalisten omaisuuserien markkinoiden mahdollisuudet.
Toukokuun loppuun mennessä bitcoin-hinnat nousivat 35%: iin edellisvuodesta, seurauksena villien markkinoiden kehityksestä kiistämättä myrskyisän ja kauhistuttavan vuoden aikana. Koska koronavirusta sisältävä Yhdysvaltojen talous kärsi pahimmasta supistumisestaan ​​suuren laman jälkeen, edes sonnien ei ollut mielessä valittaa; Yhdysvaltain osakkeiden Standard & Poor’s 500 -indeksi laski yli 6%.

Sitten yhtäkkiä bitcoin-markkinat jäähtyivät. Ja silloin DeFin kesä alkoi.

Hajautettu rahoitus on digitaalisen omaisuuden teollisuuden alasektori, jossa yrittäjät rakentavat puoliautomaattisia laina- ja kaupankäyntijärjestelmiä hajautettujen verkkojen päälle, lähinnä Ethereumin lohkoketjuun. Koko ekosysteemi on rakennettu digitaalisten tunnusten ympärille, jotka voidaan yleensä siirtää kenenkään ympärille, jolla on Internet-tili.

Blockchain-verkot käyttävät hajautettua pääkirjatekniikkaa, joka on oikeastaan ​​vain jaettuja tietokantoja, jotka on tallennettu useisiin tietokoneisiin tai „solmuihin“, toisin kuin pankkien ylläpitämät keskustietokoneet tilitietojen säilyttämiseksi. Jos jaetussa tietokannassa näkyy tunnus, joka kuuluu minulle, ja myyn sen sinulle, ja tietokanta päivitetään vastaamaan sitä tosiasiaa, että omistat sen nyt, olen tosiasiassa juuri lähettänyt sen sinulle; niin kauan kuin tietokanta on suojattu, tapahtuma on valmis, ja nyt voit lähettää sen jollekin muulle. Se on todella niin yksinkertaista.

Tavoitteena on luoda vaihtoehtoja suurille pankeille ja kauppayrityksille, joita keskitetysti hallinnoivat henkilöstöjohtajat ja hallitukset esimerkiksi New Yorkissa, Lontoossa ja Tokiossa. Ajatuksena on, että kriittisen finanssijärjestelmän infrastruktuurin jaettujen, tietokonepohjaisten versioiden on oltava oikeudenmukaisempia ja tehokkaampia käyttää kuin vanhan maailman Wall Streetin kollegansa, joissa tunnetusti esiintyy liiallista riskinottoa sekä jopa jättiläisten markkinoiden manipulointia, kypsät markkinat, kuten valuutta- ja valtionlainat.

Yhdysvalloissa ja muualla riskipääomasijoittajat ovat kaataneet miljardeja dollareita uusiin DeFi-järjestelmiin, ollessaan vakuuttuneita siitä, että digitaalisten omaisuuserien markkinoiden nopea kasvu voi olla innovaatioiden ja kilpailun paratiisi muuten pysähtyneessä ja klubimaisessa globaalissa pankkijärjestelmässä.

Ensimmäinen merkki DeFi-vimma saapui kesäkuun puolivälissä, kun autonominen laina-alusta Compound, joka aloitti toimintansa vuonna 2017, julkaisi omat COMP-tunnuksensa julkiseen kaupankäyntiin digitaalisten omaisuuserien markkinoilla. Tuolloin käyttäjät olivat hankkineet projektiin noin 163 miljoonan dollarin vakuuden lainoja vastaan. Mutta joka kiinnitti kaikkien huomion, oli kaupankäynti merkkeillä, mikä yhtäkkiä antoi Compoundille markkina-arvon lähes 785 miljoonaa dollaria.

Yhdisteen ylimitoitettu markkina-arvo suhteessa protokollaan lukittuun kokonaisarvoon „saattaa merkitä ralli meni liian pitkälle“, DeFi-sektoria seurava uutiskirje Defiant kirjoitti 16. kesäkuuta.

Jopa Compoundin 35-vuotias perustaja Robert Leshner myönsi hysterian: „Koska omaisuus oli niin uusi, siellä oli vähän spekulatiivista kiihkeyttä“, Leshner kertoi CoinDeskille haastattelussa.

Se oli vasta alkua. Kaksi päivää myöhemmin verkkosivuston DeFi Market Cap mukaan projektin arvo oli noussut 2 miljardiin dollariin, mikä on kaksinkertainen määrä, jonka perinteiset sijoittajat osakekeskeisillä markkinoilla pitävät kynnysarvona yksisarvinen, yksityisomistuksessa oleva startup, jonka arvo on vähintään Miljardi dollaria.

„DeFi on saavuttamassa askeleensa ja avaruus kiihtyy edelleen“, tutkimusyhtiö Delphi Digital kirjoitti raportissaan.

Ja bitcoin? Yhtäkkiä jälkikäsitys.

„On yllättävää nähdä, että bitcoin on niin tylsää, kun otetaan huomioon kaikki tapahtumat salausalalla ja sen ulkopuolella“, digitaalisen omaisuuden analysointia harjoittava yritys Messari kirjoitti päivittäisessä sähköpostissaan tilaajille.

Heinäkuun puolivälissä Messari julkaisi kaavion, jossa Ethereumin lohkoketjun päivittäinen toimitusarvo nousi noin 2,5 miljardiin dollariin, ylittäen Bitcoinin.

Hinnat alkoivat nousta paitsi eetterin (ETH, +3,3%), Ethereumin estoketjun natiivin kryptovaluutan, myös todellisen tunnisteiden paraatiin, joka liittyy tähän mennessä vähän tunnettuihin DeFi-projekteihin Aave, Chainlink, Curve ja onnea selittäviin -Ystäväsi kavereille, kuten Yam ja Spagetti.

Perinteiset sijoitusanalyytikot ja Wall Street Journalin kolumnistit väittivät nyt tosiasiallisesti, että Yhdysvaltain osakkeita vain tukivat Yhdysvaltain keskuspankin 3 biljoonan dollarin rahatulostus. Joten DeFi-räjähdys herätti kysymyksen siitä, oliko digitaalisen omaisuuden markkinoista tullut kapitalismin uusi koti.

„Jokainen johdannaiskaupan toimija, joka etsii lisätuottoa ja vipuvaikutusta, on ollut DeFi: n siirtojen suuruuden ympäröimä“, kertoi Alpha5-johdannaispörssin perustaja Vishal Shah CoinDeskille tuolloin. „Joten pääomakustannukset sanovat luonnollisesti ainakin jonkin verran huomiota tällä tavalla.“

Suuret kryptovaluuttapörssit, kuten Binance, alkoivat ottaa käyttöön DeFiin liittyviä tarjouksia täydentääkseen bitcoin-määräisiä kauppaa. Yearn.finance, juuri keksitty protokolla, joka on suunniteltu ohjaamaan käyttäjiä kohti eniten tuottavia DeFi-projekteja, näki YFI-tunnuksensa hinnan nousun kahdeksankertaiseksi pelkästään elokuussa.

Otsikot muuttuivat yhä zanieriksi ja käsittämättömämmiksi; jopa vanhat salauksen ammattilaiset tuskin pysyivät mukana. SushiSwap-niminen hajautettu projekti toteutti „vampyyrien kaivoshyökkäykseksi“ kutsutun imemään noin 800 miljoonaa dollaria likviditeettiä toisesta hajautetusta kauppaprotokollasta nimeltä Uniswap.

Viikkoja myöhemmin Uniswap toimitti yllätys UNI-tunnuksistaan ​​kenelle tahansa, joka oli koskaan käyttänyt alustaa, vähintään 1200 dollarin markkina-arvon verran – mikä sai jotkut nokkelat kommentaattorit kutsumaan sitä „kannustimeksi Ethereumin käyttäjille“, koska se oli sama summa kuin Yhdysvaltain valtiovarainministeriö lähetti aiemmin tänä vuonna koronavirustukitarkastukset. Näennäisesti tyhjästä ja ilman tavallisia fanfareja ja Wall Streetin vakuutusmaksuja, jotka tyypillisesti liittyvät suureen julkiseen osakeantiin, Uniswapilla oli 5 miljardin dollarin arvostus.

Digitaalisen omaisuuden kauppiaiden keskuudessa bitcoin näytti olevan puolustuskannalla, jota kutsutaan „lemmikkikiveksi“, koska sen blockchainissa tapahtui niin vähän nopeasta DeFi-kehityksestä. Jotkut bitcoin-kauppiaat alkoivat muuttaa omistustaan ​​vasta lyötyiksi digitaalisiksi rahakkeiksi, jotta heidän „tokenoidut“ versiot kryptovaluutasta voitaisiin tallettaa DeFi-järjestelmiin vastineeksi mehukkaista koroista.

Jälkikäteen DeFi: n kesä kesytti bitcoinin vetovoiman useilla rintamilla.

Ensinnäkin se vahvisti todellisuutta, että vaikka bitcoin oli vanhin ja suurin kryptovaluutta, se ei tuskin ollut mielenkiintoisin. Digitaalisen omaisuuden teollisuus ja markkinoiden infrastruktuuri olivat kypsyneet siihen pisteeseen, että kilpailu näytti aidolta; kilpailevat projektit osoittautuivat kykeneviksi nopeaan innovaatioon, häiriöihin ja kasvuun.

„Vuonna 2020 DeFi otti käyttöön täysin uuden rahoitusjärjestelmän rakennusosat: maksut, luotonanto, omaisuuden liikkeeseenlasku ja vaihto“, Messarin Ryan Selkis kirjoitti 15. joulukuuta.

Nouseva käänne oli se, että bitcoin, ensimmäisenä ostoksena monille kryptovaluutan ostajille, saattaa olla portti paljon kannattavammalle teollisuudelle kuin aiemmin kuvitellaan.

DeFi-vimma terävöitti myös monien sijoittajien keskittymistä siihen, mikä saattaa olla bitcoinin pakottavin käyttötapaus – työkaluna suojautumiseen keskuspankin rahatulostusta vastaan.

Kuten loppuvuosi osoittaisi, tämä „digitaalisen kullan“ kertomus osoittautui houkuttelevaksi tarpeeksi suurille Wall Street -yrityksille ja rahanhoitajille lähettämään bitcoin-hinnat uudelle kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Se voi olla lemmikkikivi, mutta ilmeisesti söpö, jota monet ihmiset halusivat pitää.

Loka-joulukuu: Bitcoinin ‚digitaalisen kullan‘ kertomus vallitsee suurten sijoittajien keskuudessa, ja hinnat nousevat yli 20 000 dollarin uuteen kaikkien aikojen huippuun.

Lokakuun alussa bitcoin-hinnat olivat noin 10 800 dollaria, kasvua 50% edellisvuodesta. Se oli jo vaikuttava voitto, varsinkin vuoden aikana, jolloin maailmantalous oli kärsinyt pahimman supistumisensa suuren laman jälkeen lähes vuosisadan alussa. Yhdysvaltain osakkeet nousivat 4%.

Suorituskyvystä huolimatta bitcoin-analyytikot olivat edelleen nousussa. Lohkoketjuverkosto kasvoi, välittäjät mainitsivat ostajien jatkuvan kiinnostuksen, hintakaavioihin oli muodostumassa positiivisen näköisiä malleja, optiomarkkinat viittasivat lisävoittoihin, dollari heikkeni valuuttamarkkinoilla, ja hallissa ja keskushallinnossa oli vain vähän merkkejä pankit rajoittavat loputtomana näennäisen rahan virtaa milloin tahansa pian.

Lokakuun alusta lähtien harvat kauppiaat lyöivät vetoa siitä, että hinnat nousevat yli kaksinkertaisiksi seuraavien kolmen kuukauden aikana ja puhaltavat yli 20 000 dollaria kaikkien aikojen korkeimpaan.

Ja sitten jotain muuttui: suuryritykset ja rahanhoitajat alkoivat kasaantua bitcoiniin, johon liittyi kerran skeptisten Wall Streetin analyytikoiden suosituksia.

Toistaiseksi vähän keskustellun MicroStrategy-nimisen asun toimitusjohtaja Michael Saylor siirsi yrityksestään vähintään 425 miljoonaa dollaria bitcoiniin. Square, maksuyhtiö, sanoi sijoittavansa noin 50 miljoonaa dollaria eli 1% varoistaan ​​kryptovaluuttaan. PayPal, toinen maksuyritys, ilmoitti antavansa 346 miljoonalle asiakkaalle mahdollisuuden pitää bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja ja käyttää digitaalisia resursseja ostamaan verkon 26 miljoonalla kauppiaalla.

„Otsikot houkuttelevat pelkkä PayPalin tavoittavuus“, valuutta- ja kryptovaluuttaanalyysiyrityksen Quantum Economicsin analyytikko Jason Deane kirjoitti lokakuun lopun raportissa. „Tämä voi hyvinkin mennä historiaan vedenjakajahetkenä, piste, jossa bitcoin menee kunnolla valtavirtaan.“

JPMorganin analyytikot, joiden toimitusjohtaja Jamie Dimon oli tunnetusti kutsunut bitcoinia „petokseksi“ vuonna 2017, kirjoittivat, että kryptovaluutalla oli „huomattava“ hinta ylöspäin. „Jopa vaatimaton kullan syrjäyttäminen vaihtoehtoisena valuuttana pidemmällä aikavälillä merkitsisi bitcoin-hinnan kaksinkertaistamista tai kolminkertaistamista täältä“, he kirjoittivat.

Lisämerkinnät tulisivat tulevina kuukausina hedge-rahastojen legendasta Stanley Druckenmilleristä, SkyBridge Capitalin ja AllianceBernsteinin rahanhoitajista, välitysyhtiöstä BTIG ja henkivakuutusyhtiöstä MassMutual. Wells Fargo, iso Yhdysvaltain pankki, julkaisi vuoden 2021 sijoitusnäkymät, joiden koko sivu käsitteli bitcoinin suuria voittoja, vaikka avainhenkilöiden mukaan asiakkaiden ei sallittu ostaa sitä tileiltään sääntelyn epävarmuuden takia.

„Luulen, että kryptovaluutta on täällä jäädäkseen“, Rick Rieder, suuren sijoitusrahasto-yhtiön BlackRockin sijoitusjohtaja, kertoi CNBC: lle 20. marraskuuta.

Joe Bidenin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vahvisti sijoittajien uskoa siihen, että hallituksen kannustinrahaa jatkettaisiin lähitulevaisuudessa, koska ehdokas oli sitoutunut vaatimaan vähintään viiden biljoonan dollarin uusia menoaloitteita koulutuksesta asumiseen, terveydenhuoltoon ja infrastruktuuriin.

Joulukuussa Yhdysvaltain keskuspankki hyväksyi „laadullisen“ ohjeistuksen 120 miljardin dollarin kuukausittaiseen omaisuuden ostoonsa – eräänlainen rahapoliittinen kannustin, joka perustuu rahan painamiseen. Uudet ohjeet antoivat päättäjille lisää joustavuutta jatkaa ohjelmaa niin kauan kuin he pitivät sitä sopivana.

Bitcoinin hinnat ylittivät 20000 dollaria 16. joulukuuta, mikä oli uusi hintataso, ja muutamassa päivässä ne olivat ylittäneet 23 000 dollaria. Keskiviikkona kryptovaluutta vaihtoi omistajaa 28 085 dollariin.

„Bitcoin on siirtynyt“ digitaalisen omaisuuden leikkikentältä „“ valtavirran globaaleille sijoituksille „“, Arcan sijoitusjohtaja Dorman kirjoitti tässä kuussa op. „Sijoittajilla on nyt tietoa ja keinoja ostaa bitcoin itse, ja näemme sen reaaliajassa, mikä tapahtui nopeammin kuin odotimme.“

Mitä tulee seuraavaksi? Analyytikot ovat edelleen nousussa.

Cryptocurrency-keskittyvän rahanhallinnan johtajan Pantera toimitusjohtaja Dan Morehead mainitsi äskettäin kaavan, joka ennustaa 115 000 dollarin hinnan ensi elokuussa. Wall Street -yrityksen Guggenheimin sijoitusjohtaja Scott Minerd ennusti, että bitcoin voi nousta 400 000 dollariin.

Kryptovaluutta-sijoituspalveluyritys NYDIG julkaisi analyysin, jossa väitettiin, että Bitcoin-verkon kasvu voi perustella hinnat 51 611–118 544 dollariin viidessä vuodessa. Kraken Intelligence, digitaalisen omaisuuden vaihdon Krakenin tutkimusyksikkö, julkaisi tutkimuksen tulokset, joissa todettiin, että asiakkaat odottavat keskimääräisen bitcoin-hinnan olevan 36602 dollaria vuonna 2021.

Jopa Krakenin asiakkaiden suhteellisen vaatimaton ennuste merkitsisi 30 prosentin voittoa nykyisestä hintatasosta. Tämä saattaa tarkoittaa, että bitcoin ylittää jälleen vuonna 2021, ja Wall Streetin analyytikot ennustavat keskimäärin 9%: n tuoton Yhdysvaltain osakkeille ensi vuonna.

Koronaviruksen kaltainen kerran sukupolvessa tapahtuva onnettomuus pakotti luomaan äärimmäisiä vaihteluita globaaleilla markkinoilla, ja joidenkin varojen osoittautui suuriksi voittajiksi ja osa menetti suuriksi. (Muistatko asuntolainamarkkinat vuonna 2008 ja „The Big Short“?)

Jälkikäteen bitcoin oli vuoden 2020 koronaviruskriisin suurin voittaja, varsinkin kun harvat analyytikot ennustivat talouden palaavan entiseen vahvuuteensa milloin tahansa pian. Jos näin on, on mahdollista, että triljoonia dollareita virikkeitä hallituksilta ja keskuspankeilta ympäri maailmaa saatetaan tarvita jatkuvasti elpymisen hoitamiseksi.

„Nykyinen makrotaloudellinen ympäristö on luotu täydellisesti hyödykkeelle, joka sekoittaa tekniikan ja kullan edut“, Yhdistyneen kuningaskunnan rahanhoitaja Ruffer Investment sanoi äskettäisessä salkun päivityksessä vahvistaessaan yli 745 miljoonan dollarin arvoisen bitcoin-oston. „Negatiiviset korot, äärimmäinen rahapolitiikka, julkisen velan kasvattaminen, tyytymättömyys hallituksiin – kaikki tarjoavat voimakasta vastatuulta.“

Bitcoin-markkinoijat eivät voineet pyytää vakuuttavampaa myyntipistettä. Ikään kuin tämän vuoden nelinkertaistuminen hinnassa ei olisi tarpeeksi pakottavaa.

Nach oben scrollen